Wanneer bomen planten

Wanneer bomen planten

Bomen zijn de longen van onze aarde,  ze zorgen voor zuurstof en slaan CO2 op. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in de zomer, houden ze overtollig water vast en bieden ze vogels een plek. Het plantseizoen voor bomen start wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen en eindigt wanneer er nieuwe knoppen verschijnen in het vroege voorjaar.  Pas wanneer al het blad van de boom is gevallen, komt de sapstroom en daarmee het leven in de boom volledig tot stilstand. Behalve wanneer de grond zwaar bevroren is en als er veel sneeuw ligt, kunt u geen bomen planten.

Een boom kent verschillende groeifasen in een jaar. In het voorjaar gaat alle energie naar knopontwikkeling en dan naar de aanmaak van bladeren. De volgende fase is het ontwikkelen van de takken. De laatste groeifase is in november wanneer het blad gaat vallen. De energie gaat dan naar de diktegroei van de stam. Er komt dan een jaarring bij in de boomstam. Bomen planten in het najaar heeft de voorkeur boven bomen planten in het voorjaar. Dan is de boom klaar om direct aan de gang te gaan zodra de temperaturen weer omhoog gaan in het voorjaar.

Welke type boom past er eigenlijk in uw tuin? Het is bij de keuze voor een boom belangrijk om te letten op de uiteindelijke grootte van de boom. Vervolgens kunt u uw keuze baseren op de vorm: wilt u een hoogstam, betakt, meerstammig, leiboom of vormboom?

Voor advies en informatie over bomen en/of boomverzorging kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

 


3 december 2020

Meer actueel

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op