Tuinonderhoud in het najaar verlicht in het voorjaar

Tuinonderhoud in het najaar verlicht in het voorjaar

De dagen worden korter en de temperatuur lager. Alles wat we nu doen is een voorsprong voor als de hectische lente er weer aankomt.

Wanneer er in de zomer droge plekken in het gazon zijn ontstaan kan je die nu opvullen met graszoden of graszaad. Op die manier kan het gras nog goed aanslaan in de herfst. Herfstmeststof zorgt voor een gezondere en stevigere grasmat in het voorjaar waar je minder naar om zal moeten kijken. De weerstand tegen onkruid, engerlingen en mos zal aanzienlijk verhogen. Alvorens te bemesten kan je het best bladeren, dood gras en mos grotendeels verwijderen, zodat de meststoffen de zode en de gazonwortels voldoende bereikt. Bladeren die op het gazon of in de vijver vallen  kunnen het best structureel het hele najaar worden verwijderd.

Deze periode kun je nog een nieuwe border aanleggen of een bestaande wijzigen. Winterharde planten kunnen nu nog worden verplant; vaste planten, rozen, bomen en stuiken kunnen nog een nieuwe plaats in de tuin krijgen. Nog voor de winter zullen de planten nieuwe haarwortels ontwikkelen, om in de vroege lente opnieuw van start te gaan. Water geven in de herfst is zelden noodzakelijk. Hagen, rozen, groensingels en bomen kunnen nu ook worden aangeplant. De planten zullen hierdoor in het voorjaar een snelle groeistart kennen.

Zie ook onze tuintips van oktober.

Een goede onderhoudsbeurt herfst is veelomvattend. Wij helpen je daarom graag bij het uitvoeren van een najaarsbeurt. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 


15 oktober 2019

Meer actueel

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op