Snoeihard tegen kanker

Snoeihard tegen kanker

Het snoeiseizoen is weer begonnen!

Van 15 juni tot 31 augustus staat de verzamelbak voor de jonge scheuten van de Taxus baccata weer gereed bij John Koomen, A.C. de Graafweg 21 A in Wognum. Taxus voor Hoop is een Nederlandse Stichting die zich belangeloos inzet voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door middel van het landelijk inzamelen van Taxus-snoeisel van de Taxus baccata hagen en struiken. Voor het maken van één chemotherapie is één kubieke meter taxus-snoeisel nodig.  Het is dus van groot belang dat er zoveel mogelijk snoeisel wordt opgehaald voor de actieve bestrijding van kanker. De actieperiode waarin gesnoeid kan worden, loopt van 15 juni t/m 31 augustus omdat alleen binnen deze periode de concentratie Baccatine optimaal is in de jonge, nieuwe takjes van de Taxus. De jonge scheuten van Taxus bevatten een belangrijke stof die door de farmaceutische industrie kan worden ingezet in de strijd tegen kanker. Deze stof, bekend onder de naam Baccatine, remt de deling van kankercellen en is daardoor een belangrijk onderdeel voor het maken van chemotherapie.

Buiten deze snoei-periode is de concentratie werkzame stof te laag om te kunnen gebruiken. Zie: http://taxusvoorhoop.nl/

Snoei instructie:

  1. Snoei alleen de jonge scheuten: Alleen in de jonge scheuten van de Taxus baccata zit voldoende werkzame stof (Baccatine) die nodig is voor het medicijn.
  2. Vang het snoeisel zo schoon en zuiver mogelijk op: De farmaceutische industrie kan alleen snoeisel verwerken waar geen ander materiaal doorheen zit. 
  3. Bewaar het materiaal in een open zak: Snoeisel dat in een dichte zak zit, gaat schimmelen en broeien waardoor de kwaliteit behoorlijk terugloopt. 
  4. Breng uw snoeisel tussen 15 juni en 31 augustus naar uw inzamelpunt: Gooi uw snoeisel zonder zak (!) in de kratten bij het inzamelpunt. Uitdrogen is niet erg want het snoeisel wordt uiteindelijk toch gedroogd en verwerkt totdat het er uitziet als een soort thee. 

Steun de actie SNOEIHARD TEGEN KANKER van stichting Taxus voor Hoop!

 


16 juni 2017

Meer actueel

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op