Planten en bomen tegen de vorst beschermen

Planten en bomen tegen de vorst beschermen

Als het echt gaat vriezen hebben een aantal planten bescherming nodig; maar wanneer nu echt?!

Steeds vaker zien we mediterrane planten en bomen die in de winter soms wat extra bescherming nodig hebben, mocht het gaan vriezen. Denk bijvoorbeeld aan palmbomen en olijfbomen; deze moeten beschermd worden als het serieus gaat vriezen. Dit geldt zowel voor planten in pot als in de volle grond. Temperatuur van -8 graden Celsius is het minimum. Het beschermen van deze planten doet u het beste met vliesdoek. Beschermhoezen beschermen exotische planten tegen uitdrogende wind en vorst.

Planten in pot lopen een groter risico op vorstschade dan planten in de volle grond. De wortel van de plant in pot bevindt zich namelijk boven de grond. Het risico op bevriezing is daardoor aanzienlijk groter. Zelfs winterharde planten kunnen in een pot dood vriezen of schade oplopen. Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermd. Vooral de wortels bij planten in pot zijn gevoelig bij vorst en kou, daarom kunt u bij potten het beste een vormbaar isolatiemateriaal kiezen, zoals bubbeltjesfolie. De onderkant moet wel vrij blijven, i.v.m. de afvoer van water. Het beschermen van de plant kan echter het beste tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat u het vliesdoek bij een warmere periode het beste weer kunt verwijderen zodat de plant weer genoeg licht en zuurstof kan ontvangen.

Door vorst kan de potkluit behoorlijk uitdrogen; de kou komt immers langs alle kanten bij de kluit van de plant. Na een periode van vorst is het belangrijk dat u planten die in een pot op uw terras staan, een beetje water geeft. Twijfelt u over een plant of de beste methode? Neem dan gerust contact met ons op.

 


3 december 2019

Meer actueel

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op