Tuintips Maart

Tuintips Maart

We merken buiten goed dat het voorjaar begint te kriebelen. Hoog tijd voor een voorjaarsbeurt! Na een donkere winterperiode komt de tuin weer tot leven. Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner. Planten die gekweekt zijn in een container kunnen het gehele jaar aangeplant worden.

Het gazon is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Het gras begint namelijk boven de 6°C te groeien. Het maaien kan vanaf half maart beginnen.  Een pas gemaaid gazon ziet er onmiddellijk mooi uit. Zorg wel dat de maaimessen scherp zijn en maai niet te kort. Maai een gazon voor de eerste keer als het gras 5 cm hoog is. Als er veel mos en vuil (een viltlaag) in de grasmat zit, is goed verticuteren aan te raden. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Op het laatst het gras goed bemesten, dan kun je straks al heerlijk genieten van een mooi gazon. Wanneer kun je graszoden leggen? Graszoden kunnen, buiten de vorstperiode, het hele jaar door gelegd worden. Gras groeit sneller en slaat beter aan als de temperatuur boven de vijftien graden Celsius is.

Je kunt nu ook alvast beginnen met onkruid wieden, want het groeit al volop!

Het is nu ook tijd om de vijver te gaan onderhouden.  Zorg ervoor dat in maart de hardheid van het water op orde is zodat de vijverplanten goed kunnen groeien. De vijverpomp kan teruggeplaatst worden, zodat het water weer van zuurstof wordt voorzien door het stromende water voor het hele vijverleven.

Van oudsher is bij hoveniers de periode 1 maart tot 1 april dé periode om struikrozen van alle soorten en typen te snoeien. De meeste struikrozen worden kort gesnoeid omdat veel ziekten en ziekteverwekkers zelf of met hun sporen, poppen of larven op de takken overwinteren. Als je een hortensia wilt snoeien is het belangrijk om eerst na te gaan welke soort je hebt, kijk daarom eerst bij hortensia soorten of vraag advies aan ons.

Maart is een drukke maand in de tuin. Nu kunnen de borders bemest worden met gemengde organische meststof. Meststoffen zorgen voor sterke, energieke planten met een rijke en lange bloei.

Heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.Ook een tuin die bij u past?

We leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op