Tuintips januari

Tuintips januari

Het nieuwe jaar is begonnen. Heb je nieuwe plannen voor je tuin? Dan is dit het moment om daar eens over na te denken! Daarnaast zijn er in de winter genoeg aandachtspunten voor de tuin.

De maand januari is heel geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Behalve de volgende bomen mogen niet gesnoeid worden in januari: berken, esdoorns, vleugelnoten en walnoten (deze laatste pas in de zomer snoeien, i.v.m. bloeden)

Snoeien tijdens een vorstperiode kan echter schadelijk voor je planten zijn; wacht daarom wel totdat het kwik weer een beetje gestegen is. December en januari is de ideale periode voor het snoeien van de druif, aangezien de plant dan in rust is en zijn sap niet zal verliezen (bloeden). Bij druiven wordt er zowel in de winter (wintersnoei) als in de zomer (zomersnoei) gesnoeid. In de winter wanneer de druivelaar in rust is snoei je de houtachtige takken in en in de zomer wanneer hij in volle groei is, zijn het de jonge kruidachtige scheuten (ranken) die je kunt insnoeien. Beide snoeien zijn even belangrijk om zowel hetzelfde jaar maar ook de toekomstige vruchtzetting te verzekeren.

Zolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Breng eens extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten.

Wanneer het sneeuwt of vriest, loop dan liever niet over het gazon, als het niet nodig is. Als je erop gaat lopen, wordt het gras in elkaar gedrukt en verstikt het. Gras kan afbreken, omdat gras tijdens sneeuw en vorst erg kwetsbaar is. Bestrooi paden en terrassen met zand i.p.v. zout. Dit is beter voor de planten. Het zout kan namelijk  terechtkomen in de border wat slecht is voor de planten. Zout blijft bovendien lang in het grondwater aanwezig en kan schadelijk zijn voor plant en milieu.

Eind najaar is de beste periode om maatregelen tegen de vorst te nemen. Vanaf half april hoef je planten overdag niet meer te beschermen, alleen ’s nachts. Na half mei is de tuin vorstvrij, want half mei is het ijsheiligen. Deze benaming ontleent zich aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan in deze periode veel schade aanrichten.

Is dit je net allemaal teveel en zou hulp welkom zijn? Wij helpen je graag!

Januari is de tijd van het jaar om nieuwe tuinplannen te maken en om eventueel veranderingen in de tuin aan te brengen. Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak met ons maken.Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op