Tuintips Februari

Tuintips Februari

We komen alweer een stapje dichter bij het voorjaar. De dagen worden langer en de temperatuur kan al gaan stijgen. Er zijn al heel wat vroegbloeiende planten die hun eerste bloemen laten zien. Toverhazelaars staan bijvoorbeeld te bloeien, samen met sneeuwklokjes, winterheide en winterakonieten. Sommige hortensiasoorten moeten vóór 1 maart zijn gesnoeid, daarom is het belangrijk om eerst na te gaan welk soort je hebt. 

Een tuin waarin vele jaren geen onderhoud is gepleegd, gaat jaar na jaar achteruit. Snoeien is echt nodig om je plant gezond en sterk te houden. Oude stengels, bladeren en dode takken worden verwijderd, waardoor nieuwe gezonde jonge scheuten een kans krijgen om te groeien. Deze jonge scheuten hebben nl. licht en lucht nodig. Hoe en wanneer vaste planten snoeien, lees je hier.

De maand februari is hét moment om te werken aan de verbetering van je tuin. Door bijvoorbeeld paden en terrassen aan te leggen, het gazon te herstellen of de grond te verrijken met voedingsstoffen. Als de grond ontdooit is, kun je je planten een andere plaats geven. Vergeet nooit om er meteen wat compost of gedroogde stalmest in te strooien.

De ondergrond van het grasveld kan nog steeds bevroren zijn, loop daarom zo min mogelijk hierover heen. Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.

Deze periode is ook erg geschikt om je voor te bereiden op het aankomende tuinseizoen door gereedschap te slijpen en zorg te dragen voor eventueel machineonderhoud.

Als je dit jaar een vijver wilt aanleggen, is het verstandig om nu alvast met plannen beginnen. In deze maanden kunnen reigers je tuinvijver meer bezoeken dan je lief is. Controleer of de afweermiddelen rond de vijver nog goed werken. Je kunt de vissen in de vijver beter nog niet voederen, dit mag pas gebeuren wanneer het water 10 °C is.Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op