Kindvriendelijke tuin

Lekker kunnen spelen

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om zelf een mooie tuin te hebben én om de kinderen een mooie plek te bieden, waar ze veilig kunnen spelen.

Ga voor leuke speeltoestellen waar ze hun energie mee kwijt kunnen, zoals schommels van bijvoorbeeld kastanjehout. Een schommel kan  bijvoorbeeld prima aan een dak of pergola worden bevestigd. Hier laat je een druivenplant of andere klimplant over heen groeien zodat je na verloop van tijd een mooie groene pergola hebt. Leg zachte tegels onder de schommel om een eventuele val te breken of maak dit af door houtsnippers te gebruiken. Gebruik liever geen grind, dit verergert verwondingen bij een val.Wanneer je echt avontuur in eigen tuin wilt, maak dan een boomhut. 

Een zandbak of een trampoline hoeft geen groot obstakel te zijn. Graaf deze in en ze worden één met hun omgeving. Die omgeving kan bijvoorbeeld worden gevormd door een mooi gazon waarop kan worden gevoetbald. Kies daarom wel voor sport- en speelgazon. Toch liever geen gras? Kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en een geweldige oplossing om niet iedere week het gras te moeten maaien. 

Houd een klein hoekje wat je ook echt aan de kinderen geeft, zodat ze hun eigen tuintje hebben. Hier kun je de kinderen een vlinder- of bijenmengsel laten zaaien. Dat kan al een randje van 30 cm langs de schutting zijn. Veel kinderen vinden het leuk om te zaaien en om bloemen te plukken uit hun eigen tuintje. Wat is er nou leuker dan een boeketje bloemen te krijgen wat kinderen uit hun eigen tuintje voor je plukken? 

Veel kinderen vinden het ook leuk om te helpen met groenten of kruiden kweken. Er zijn tegenwoordig veel makkelijke moestuinbakken te koop hiervoor. Als je ook kruiden gaat kweken, laat dan ook af en toe wat in bloei komen. Daar komen vaak nuttige en mooie insecten (bijen, vlinders) op af. Zo is er veel te zien voor je kind. Niets is zo fijn en leerrijk als het leven in de tuin te ontdekken. Voorzie de tuin ook van vogel- en vlinderhuisjes, insectenhotels, voedertafels en drinkschalen, voor een diervriendelijke tuin. 

Maar kleine kinderen worden groot en dus moet de tuin niet eeuwig op kinderen voorzien zijn. Hou bij de tuinaanleg hier alvast rekening mee!Meer inspiratie

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op