Stadstuin

Groen in de stad

In de stad is het extra fijn om wat groen om je heen te hebben. De atmosfeer in stadstuinen is ook echt anders dan in de tuinen buiten de steden. Een stadstuin is relatief klein en grenst in veel gevallen direct aan de tuin van de buren. Het is fijn om een ruimte zonder te veel inkijk van de buren te creëren in de tuin, bijvoorbeeld door gebruik van bomen. Hier moet natuurlijk wel ruimte voor zijn, maar wat ook belangrijk is, is dat de buren er niet direct last van hebben. Kies voor een boom die nu én in de toekomst in je tuin past, zoals een catalpa of dakplataan. Andere opties voor het creëren van privacy zijn een overkapping, pergola met klimplanten of een schaduwdoek.

Voor meer groen in een kleine stadstuin is verticaal tuinieren een andere geweldige oplossing, d.w.z. dat we muren en gevels gebruiken om planten te laten groeien. Een groene gevel geeft je woning niet alleen een bijzondere uitstraling, maar heeft ook veel voordelen voor je leefomgeving en woning. In de zomer houdt een groene gevel je woning koeler en is isolerend in de winter. Dit merk je aanzienlijk in huis en daarnaast biedt het ook geluidsisolatie. Een groene gevel geeft ook muurbescherming en is je muur beter beschermd tegen weersomstandigheden. Door regenwater op te vangen, zorgen groene gevels voor een verminderde kans op wateroverlast. Een ander voordeel van een groene gevel is dat er meer fijnstof uit de lucht wordt gefilterd, dus dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. In gevelbegroeiing kunnen vogels nestelen en biedt het een goed huis voor insecten als vlinders en bijen. Meer biodiversiteit!

Een goed benutte ruimtewerking is dus een belangrijk onderdeel van een stadstuin: wat je aan oppervlakte op de grond mist, maak je goed door in de hoogte te werken. Gebruik je de hoogtewerking optimaal, dan biedt dit ruimte die het geheel groter doen lijken. Je creëert niet alleen hoogte, maar ook diepte. Met de beperkte kleine ruimte kun je op deze manier toch volop genieten van het groen.

Stadstuinen ontwerpen en aanleggen vraagt om een specifieke aanpak en is anders dan een gewone tuin. John Koomen Tuinen is gespecialiseerd in het aanleggen van stadstuinen. Wij ontwerpen en leggen de stadstuin aan zodat je op elk moment van de dag kunt genieten van de voordelen die een stadstuin te bieden heeft. Soms kan het voorkomen dat er te weinig zonlicht in een stadstuin is, maar wat de beplanting betreft, kun je dit al oplossen door de juiste soorten schaduwplanten te gebruiken. Samenvattend is de stadstuin vooral een tuin om te genieten!Meer inspiratie

Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op