Groendak NEMO

Een duurzamer dak voor NEMO

John Koomen heeft, met Ooijevaar Bevlogen Bouwers, het dak van Nemo Science Museum in Amsterdam omgevormd tot een spectaculair groendak met ca 40% beplant oppervlak. We hebben meer dan 75 soorten planten gebruikt en een slim geïntegreerde irrigatie- en verlichtingssysteem aangebracht. Dit draagt sterk bij aan meer biodiversiteit, leefbaarheid en klimaatadaptie in de stad. Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol in het ontwerp, met zonnepanelen en duurzame materialen.

Drie verschillende biotopen

Het definitieve beplantingsplan van onze tuin- en landschapsarchitect Robert Lunter voor de daktuin van het wetenschapsmuseum, dat gebouwd is boven op de IJ-tunnel in Amsterdam, bevat drie verschillende biotopen. Het bovenste gedeelte is een 'droog' landschap, waarin vaste planten, heesters, kruiden en grassen staan die goed tegen droogte en veel zon kunnen. In het midden staan planten en heesters die meer water nodig hebben en vooral vogels en insecten aantrekken. De onderste en laagste biotoop bestaat uit een 'vochtminnend' landschap met beplanting die van vochtige, moerasachtige grond houden. Hier zullen voornamelijk bijen en vlinders op afkomen.

Substraat

Alle beplanting, zowel de laagblijvende soorten als de hogere heesters, staan in daktuinsubstraat in een laag van ca.30 cm. Om het wegschuiven van de beplanting tegen te gaan, zijn er om de 4 à 5 meter balken geplaatst. Eigenlijk waren onze hoveniers continu een puzzel aan het leggen met de EPS-platen om gewichtsbesparing te creëren en overal een gelijke laag groeisubstraat te krijgen. En doordat het dak zo sterk afloopt, was waterberging ter plaatse helaas niet mogelijk en is gekozen voor druppelbevloeiing.

Een dak voor iedereen

Voor het museum is het belangrijk dat op het dak, net als in de rest van het gebouw, wetenschap en techniek samenkomen. Om duidelijk te laten zien en te kunnen monitoren welke soorten planten welke insecten en vogels aantrekken, zijn de planten in groepen aangeplant. Als alles door elkaar was geplant, zou het verhaal van biodiversiteit veel lastiger te vertellen zijn.

'Gewone' bezoekers, maar ook wetenschappers, technici en uitvinders moeten op het dak onderzoek kunnen doen en kennis en inspiratie met elkaar kunnen delen. 

 



Ook een tuin die bij u past?

Wij leggen niet zomaar een tuin of groenproject aan, maar uniek voor u en met oog voor de natuur.

Neem contact op